Judo Tehnike

 

 

“U judo borbama je bitno primjeniti princip maksimalne efikasnosti čak i kada nam nije teško savladati protivnika.” Jigoro Kano

Natjecateljski judo se većinom bazira na tehnikama bacanjima (nage-waza), koje se dijele na ručne tehnike (te-waza), bacanja preko kuka (koshi-waza) i nožne tehnike (ashi-waza).

Judo se sastoji i od tehnika u parteru (katame-waza) koje se dijele na držanja (osaekomi-waza), gušenja (shime-waza) i poluge na rukama (kansetsu-waza). Parter je prilično zanemaren u natjecateljskom Judu jer se, zbog atraktivnosti, borbe prekidaju vrlo brzo ako jedan od natjecatelja ne napravi značajan napredak.

"Nije važno da si bolji od drugog, već od jučerašnjeg sebe." Jigoro Kano
Judo tehnike – mali wordpress priručnik

Tehnike juda se na treningu uče radeći “u prazno”, s partnerom koji se “pušta” i u laganom sparingu s partnerom (randori).

JUDO KATE

1

Kao i u svim istočnjačkim vještinama tako i u judu postoje kate. U Kodokan judu ima 7 kata iako postoje još nekoliko koje se prakticiraju. Ono što je u katama u judu drugačije od ostalih borilačkih vještina je to što se kate rade sa partnerom. Danas kada je judo popularan olimpijski šport i borilačka vještina, sve veća popularnost pridaje se upravo ovom drugom dijelu među kojim spadaju i kate. Naime vježbanjem juda kao vještine možemo se njime baviti bez dobnog ograničenja dok je športski dio faza koja ima svoje granice. Zato IJF(svjetska judo federacija), sa svojim članicama aktivno radi na promicanju judo kulture u svim segmentima koje judo sadrži. Kate su u biti zapisi određenih tehnika i principa na kojima su se tehnike izvodile i nastale a prema nekoj općoj podjeli možemo ih podijeliti u 5 grupa:

1. Kate za učenje tehnika za randori i shiai

2. Kate za učenje principa

3. Kate za realnu borbu

4. Kate iz stare škole (ju-jitsu)

5. Kate nepriznate od strane Kodokana

1. KATE ZA UČENJE TEHNIKA ZA RANDORI I SHIAI

U ovim katama cilj je učenje tehnika i principa koje su najčešće namijenjene za prakticiranje u RANDORIU (slobodnoj borbi) i SHIAI (natjecanju). Dvije su kate po Kodokanovom sistemu u ovoj grupi:

NAGE-NO-KATA (kata tehnike bacanja)

 

KATAME-NO-KATA (kata tehnike u parteru-NE WAZA)

Uz njih bitno je napomenuti da postoje još dvije kate koje nisu priznate od strane Kodokana no vrlo se često prakticiraju u svijetu zbog svoje kvalitete a to su:

2. KATE ZA UČENJE PRINCIPA JUDA

” PET PRINCIPA JUDO-a:

1. Pažljivo promatrajte sebe i situaciju u kojoj se nalazite,

    pažljivo promatrajte druge i pažljivo promatrajte vašu okolinu

2. Imajte inicijativu u svemu što poduzimate

3. Razmislite dobro, djelujte odlučno

4. Znajte kada treba prestati

5. Držite se sredine. “ Jigoro Kano

U ovim katama naglasak je na učenju principa juda, u principu se izvode puno sporije. Predstavnici ovih kata su:

JU-NO-KATA (kata ovladavanje mekoćom)

ITSUTSU-NO-KATA (kata 5 principa)

SEY-RYOKU-ZENYO-KUKUMIN-TAIKKU-NO-KATA (kata namijenjena pripremi i jačanju tijela za trening a sadrži i udarce)

3. KATE ZA REALNU BORBU (SHINKEN-SHO-BU-NO-KATA)

Kod ovih kata svrha je uvježbavanje tehnika i principa za realnu borbu odnosno samoobranu. U njima su i tehnike koje su zabranjene u randoriu(udarci, poluge na ručnim zglobovima itd.). U ovim katama spadaju:

KIME-NO-KATA (stara kata samoobrane)

KODOKAN-GOSHIN-JUTSU (kata samoobrane po kodokanovom sistemu)
Detalj iz kate KODOKAN-GOSHIN-JUTSU

4. KATE IZ STARE ŠKOLE JU-JITSU

U ovoj grupi samo je jedna kata i to iz stare škole Kito ryu ju-jitsu, koju je vježbao Jigoro kano kod Hachinosuke Fukuda (inače njegova kćer ima najviši pojas kao žena u judu 8.DAN). Kata sadrži tehnike bacanja i samoobrane no kada je prvi puta vidite izgleda pomalo čudno s obzirom na stavove i kretnju no to je zbog toga što su tehnike rađene za borbu u samurajskim oklopima koji su ograničavali potpunu slobodu kretnje.

Kata se zove KOSHIKI-NO-KATA.

5. KATE NEPRIZNATE OD STRANE KODOKANA

U ovoj grupi spadaju kate koje nisu zvanično priznate od strane Kodokana no svejedno se puno prakticiraju a neke su i u programima za DAN pojaseve. Tu spadaju 2 kate:

• GO-NO-SEN-NO-KATA (nastala na Waseda univerzitetu a kreirao ju je Minosuke Kawaishi, jedan od pionira juda u Eurpi, posebno u Francuskoj)

Ova kata je namijena vježbanju kombinacija i jako je dobra za učenje kretnji, povezivanju i kombiniranju tehnika bacanja. Iz tog razloga u mnogim zemljama je u programu za polaganje DAN pojaseva.

• URA-NO-KATA (kreirao ju je Kyuzo Mifune 10.DAN)

Ovu katu kreirao je jedan od najvećih majstora Kyuzo Mifune 10.DAN koje na NAGE-NO-KATU (katu bacanja) za svaku tehniku napravio kontra bacanje. Kata je danas gotovo zaboravljena, a jedini zapis je u filmu CANON OF JUDO i istoimenoj knjizi.

KAESHI-NO KATA (kreirao ju je Yukio Tani, jedan od pionira juda u Engleskoj)

• GO-NO-KATA (kreirao ju je Toshiro Daigo)

“Postoje ljudi koji se vrlo brzo uzbude i dopuste sebi da postanu ljutiti zbog beznačajnih razloga. Judo može pomoći takvim ljudima da se nauče sami kontrolirati. Kroz judo trening oni brzo shvate da je ljutnja gubitak energije koji ima samo negativne učinke na njih same, a i na druge.” Jigoro Kano