Judo

”Judo predstavlja način pomoću kojeg možete najefikasnije upotrijebiti fizičku i psihičku snagu. Vježbajući  se u napadu i obrani judo ojačava vaše tijelo i duh i pomaže vam da principe juda prihvatite kao svoje. Na taj način se usavršavate i postajete vredniji član zajednice, a to je i konačni cilj juda.

Ako se namjeravate baviti judom to učenje usadite u svoje srce.” Jigoro Kano

Judo je način edukacije, sustav samoobrane i olimpijski sport

Judo je više od sporta. 

Nastao kao skup probranih tehnika iz starih škola JuJutsu-a (Tenshin shino ryu i Kito ryu ju jutsu). JuJutsu je u Japanu bilo zajedničko ime za sve borilačke vještine (udaračke i hrvačke). Profesor Jigoro Kano je svoja bogata znanja i iskustva objedinio u sistem  “nježnog puta” , JU (nježan) – DO (put).

 

kaligraf judo

 

Tehnikom se bazira na tehnike bacanja (nage-waza), koje se dijele na ručne tehnike (te-waza), bacanja preko kuka (koshi-waza) i nožne tehnike (ashi-waza). Tehnika u parteru (katame-waza) koje se dijele na zahvate držanja (osaekomi-waza), gušenja (shime-waza). Poluge na rukama (kansetsu-waza).

Trenira se na posebnim strunjačama koje zovemo Tatami.

 

Kao i u svim istočnjačkim vještinama tako i u Judu postoje kate.  To su zapisi određenih tehnika i principa na kojima su se tehnike izvodile i nastale. Judo ima 7 kata, a ono po čemu su Judo kate posebne i drugačije od ostalih je to što se izvode s partnerom. 

 

U Hrvatskoj je danas od strane HNOS-a (Hrvatski nacionalni obrazovni standard) uvršten u obavezni osnovnoškolski program tjelesne i zdravstvene kulture. Natjecateljski Judo danas je popularan po vrlo atraktivnim bacanjima i efikasnim tehnikama partera koji se u borbi različito boduju, a najbržu pobjedu s najviše bodova donosi Ippon.

Judo je zabavan sport koji nas uči samodisciplini, prihvatiti kako pobjedu tako i poraz, gradi samopouzdanje te razvija instinkt, ravnotežu, koordinaciju i brzinu reakcije.

Prije nego što je Jigoro Kano stvorio Judo, učitelji su učenicima izdavali diplome i svitke teksta koji su svjedočili o njihovom napretku. Kano je započeo moderni sistem kada je 1883. dvojici svojih starijih učenika (Shiru Saigou i Tsunejiru Tomiti) dodijelio status shodan. No čak ni tada nije bilo razlike u izgledu između njih dvojice i ostalih učenika, jer tada Kano još nije bio izmislio Judogi pa su učenici trenirali u tradicionalnim kimonima.

1907. Kano je predstavio Judogi kakav poznajemo i danas te su se počeli upotrebljavati pojasevi, a za početak samo bijeli i crni.

Pojasevi druge boje su došli u upotrebu tek kad se judo počeo prakticirati izvan Japana. Mikonosuke Kawaishi je počeo podučavati judo u Parizu i uvidio je da učenici-zapadnjaci brže napreduju kada imaju razne boje pojaseva kao vizualni dokaz svoga znanja.

 

 Ocjenjivanje znanja

Judoke su rangirani u skladu sa svojim znanjem i rezultatima postignutim u borbama. Znanje i vještine podijeljene su na 8 učeničkih (“Kyu”) i 10 majstorskih (“Dan”) razina s pripadajućim pojasevima.

Rang Boja pojasa
  9 Kyu bijeli  
  8 Kyu bijelo-žuti
  7 Kyu žuti
  6 Kyu žuto-narančasti
  5 Kyu narančasti
  4 Kyu narančasto-zeleni
  3 Kyu zeleni
  2 Kyu plavi
  1 Kyu smeđi
  1 Dan crni
  2 Dan crni
  3 Dan crni
  4 Dan crni
  5 Dan crni
  6 Dan crveno-bijeli
  7 Dan crveno-bijeli
  8 Dan crveno-bijeli
  9. Dan crveni
  10. Dan crveni

 

Judo je odlično organiziran u brojnim natjecanjima od džavnih, regionalnih, kontinentalnih, te svjetskih prvenstava. Zatim svjetskih kupova, grand slamova, grand prixa i master turnira. To ga čini izuzetno popularnim i gledljivim.

Uz natjecanje, vezana su i natjecanja za veterane, kata natjecanja, natjecanja za osobe sa posebnim potrebama itd.

Judo je i edukacija, te ima prilagođen sistem za rad sa djecom, rekreativcima, policijom, vojskom itd.

Zahvaljujući velikim naporima i kvaliteti rada, judo se posljednjih godina nametnuo kao sport koji privlači velik broj djece i mladeži na Kvarneru i u Hrvatskoj. Iako je medijima manje zanimljiv od sportova s loptom, u judu je sve više sportaša počelo postizati zapažene rezultate na državnim i međunarodnim natjecanjima.

 

„Duhovno“ sjedište juda je u Kodokan judo institutu u Tokiju.

Tamo se i danas podučava judo na isti način kao što je to bilo od samog početka. Kodokan je oduvijek slao svoje majstroe kako bi se judo što kvalitetnije širio svijetom. .

Kodokan Special Lesson Croatian Judo Federation Pročitajte više…

Majstori Kodokana od 2011. godine , redovito šalju svoje majstore kako bi podučavali kate. Prvi takav seminar održan je u Zagrebu 2011. godine.

kodokan kata seminar u zagrebu
Kodokan kata seminar u Europi 2011 – Zagreb

“Primijenite samo dovoljnu količinu snage – nikada previše, nikada premalo.”  Jigoro Kano

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.