Dr. Jigoro Kano

“Judo nas uči da pronađemo najbolji mogući način djelovanja, bez obzira na trenutne okolnosti, takođe nam pomaže da shvatimo da je zabrinutost samo gubitak energije.”

Jigoro Kano

Jigoro Kano (lijevo) i Shigetaka Sasaki Vancouver, British Columbia, 1938. “Nosio je kišobran sa sobom svakog dana, nije se volio zamarati i brinuti hoće li ili neće padati kiša”

…”He used to take an umbrella with him every day because he didn’t like to worry about whether or not it would rain.”…  Sir Thomas Moore

 

Dr. Jigoro Kano rođen je 28. listopada 1860. god u selu Mikage u okrugu Kobe u Japanu, svoja bogata znanja i iskustva iz starih škola ju jutsu, Tenshin shino ryu i Kito ryu ju jutsu, objedinio u sistem koji osim borilačkog, sadrži i edukaciju te odgojni aspekt.

Dr. Kano u djetinjstvu

 

 

Sa navršenih 18 godina počeo se baviti borilačkim vještinama. No brzo je shvatio da mu je napredak otežan činjenicom da je fizički bio jako slab i krhko građen. Naime, većina JuJutsu stilova je uz tehniku zahtijevala i mnogo snage. 1882. godine. nakon što je stekao majstorsku titulu u nekoliko vrsti JuJutsua odlučio je razviti borlačku vještinu koja bi omogućavala slabijim osobama da pobijede mnogo veće protivnike.

Uvidio je da su borilačke vještine puno više od puke borbe i da teško vježbanje može pozitivno utjecati na razvoj osobe, uz tjelesni napredak i napredak u moralnim i duhovnim kvalitetama, kao i razvoju kontrole i samokontrole.

 

 

Kaligrafija i pisma Dr. Jigoa Kano

Judo je postao iznimno popularan već 1886. kada je policija grada Tokia organizirala turnir “Judo Vs JuJutsu”. Ukupno se održalo 15 mečeva, a judo ekipa je uvjerljivo pobijedila. Judo je ubrzo postao dio Japanskog školskog obrazovanja a počeo se širiti i po cijelom svijetu.

Statua Dr. Jigora Kanoa ispred kodokana danas

 

kano_jigoro_b
Kronologija / izvornik

Dr. Jigoro Kano rođen je 28. listopada 1860. god u selu Mikage u okrugu Kobe u Japanu,

1871 godine se sa obitelji preselio u Tokyo

1881. godine diplomirao je ekonomske i političke znanosti

1889. godine doktorirao na području filozofije.

1882. godine u malom budističkom hramu Eisho-ji, svoj pogled na vježbanje  materijalizra osnivajući

eishoji-temple-the-birthplace-of-judo
Budističkom hramu Eisho-ji

KODOKAN JUDO institut za traženje puteva – ( KO – studij , metoda učenja DO– put i KAN – dvorana)

simbol kodokana
simbol kodokana

Kaligraf judo JU-znači nježan DO – put ili vještina ( nježna vještina ).

Početak je bio vrlo skroman, s 9 učenika i 12 tatami strunjača.

Tomita Tsunejirō
Fukuda Keiko
Mifune Kyūzō
Kotani Sumiyuki
Mochizuki Minoru
Saigō Shirō
Yokoyama Sakujirō
Yamashita Yoshitsugu
Mikinosuke Kawaishi

Započelo se vježbanjem novog sistema, koji će u budućnosti postati jedan od najpopularnijih borilačkih vještina. Jedan od ključnih trenutaka je, svakako, i meč koji je organizirala Tokijska policija. U 15 borbi između predstavnika ju jutsu škola i Kodokan juda, 13 borbi je završilo u korist predstavnika Kodokan juda, dok su dvije borbe završile neriješeno. Kodokan judo se nakon toga uvodi u škole i univerzitete, policiju i vojsku. Jigoro Kano je bio vrlo obrazovana i ugledna osoba. Predavao je na Gakushin univerzitetu, a kasnije postaje i ministar za obrazovanje. U svom je sustavu podučavao judo na tri glavna tjelesna vježbanja, kata, randori i shiai.

Danas KODOKAN ima preko 500 tatamija i više od milijun posjetilaca na godinu .

Kodokan danas

1887. godine izvršena je kategorizacija juda.

Petnaest najboljih majstora jijutsu suprostavili su se petnaestorici pripadnika Kodokana.

Dokazavši tako prednost juda, Kano je počeo sustavno školovati učitelje juda. Godine 1887. pripremio je takozvani kyu sustav za obuku početnika u pet razvojnih stupnjeva i postavio osnovna načela juda:

 načelo usredotočenja (koncentracije) energije – cijela psihička i fizička energija treba se usredotočiti na zahvat koji se izvodi.
 načelo neopiranja (popuštanja) – omogućava osim vlastite snage korištenje i protivnikove, kada on, primjerice, gura ili vuče. Nije uvijek uspješno pri-mjenjivo.
 načelo pravodobnosti – tehniku treba izvesti u trenutku koji je najpovoljniji za njezino izvođenje (tajming).
 načelo neravnoteže – prije izvedbe neke tehnike protivnika treba uneravnotežiti tako da ne može uspješno promijeniti svoj položaj, odnosno položaj svoga težišta.
načelo najveće učinkovitosti – svaku tehniku treba izvesti na najbolji mogući način, a to se postiže samo dugotrajnim vježbanjem.
 načelo etike – izvan strunjače judaš ne napada, on se samo brani. Treba se s poštovanjem odnositi prema trenerima, suborcima i protivnicima i ponašati u skladu s načelima koja vladaju u uljuđenom društvu.

1895. godine Kano je klasificirao tehnike bacanja u Go Kyo No Waza
1889. godine Jigoro Kano dolazi u Europu i SAD da bi propagirao judo .
1909. godine postaje prvi Japanac član Međunarodnog Olimpijskog komiteta .1938. godine osnivaju se prve škole juda u Europi.

03.svibnja 1938.  godine  u 78.godini života umro je od posljedica komplikacija upale pluća  na brodu Hikawa Maru.

Želja Jigora Kana je bila da Kodokan judo raširi po cijelom svijetu, stoga je slao svoje učenike u Europu i Ameriku. Kano je i sam puno putovao, bio je u Europi i Americi. Njegovi učenici širili su vrijednosti Kodokan juda, koji je zaživio u mnogim dijelovima svijeta. Također je bilo i u slučajevima raznih misionara, koji su živjeli u Japanu i sretali se s Kodokan judom. U Americi je Yoshiaki Yamashita podučavao judo američkog predsjednika Theodoru Rooswelta. to je i doživio.

No na žalost, nije doživio da postane i olimpijski sport.

Statua Dr. Jigora Kanoa ispred kodokana danas

 

100yearlegacy
Jigoro Kano Memorial International Sport Institute

1951.godine judo dolazi u Hrvatsku u Zagreb, a prvi osnovani klub je sadašnji HAJK Mladost Zagreb.
1964. godine Judo je ušao u program Olimpijskih igara na Igrama u Tokiju 1964. godine, i to samo za muškarce. Za žene je judo uveden tek na Igrama u Barceloni 1992.

 

 “Judo je put ka najefikasnijem korištenju fizičke i duhovne snage. Judo trening napada i odbrane oplemenjuje vaša tijela i duše i pomaže vam da duhovni dio judoa ugradite u sebe kao dio vašeg bića. Na taj način vi ste u mogućnosti da se usavršite i date svoj doprinos svijetu. To je konačni cilj judoa. ” Jigoro Kano