O klubu

„Uzdaj se i vjeruj u svoje sposobnosti. Radi brzo, gipko, striktno po principima juda, a nikada snagom; jer ako si jači nije ti potrebna, a ako si slabiji, nikada je nemaš dovoljno. Jedino se tako može objasniti da slabiji može pobijediti jačega.“ Jigoro Kano

Povijest judo kluba “Rijeka”

Počeci juda u Rijeci sežu u 1957-1958. Godine, kada se po prvi puta u lokalnim novinama “Novom listu“, najavljuje posjeta „iskusnog“ majstora iz Zagreba, koji će održati seminar za judo i ju-jitsu. Judo klub “Rijeka” osnovan je 1959. god. a osnivač kluba je Eduard Hadžić. Prema informacijama on je judo trenirao u Zagrebu a svoje znanje je počeo prenositi i u Rijeci gdje je određeni period živio i radio.

Eduard Hadžić

Po odlasku Eduarda Hadžića iz Rijeke, kraće vrijeme ulogu trenera preuzima Janez Divjak, te u drugoj polovici 1962. Godine, osniva se Omladinski judo klub koji djeluje u OŠ“ Kozala“. Istovremeno se u Teško atletskom klubu formira nova judo sekcija. Treninge su vodili Dušan Kružić Čedomil Mišković i Aleksandar Pirjavec.
Prvo polaganje za učeničke pojaseve održano je 1963. Godine, nakon seminara kojeg je održao majstor Emin Topić iz Zagreba.
U mjesecu rujnu iste godine održana je i prezentacija na proslavi Dana ratne mornarice na Putničkoj obali.

Prvi javni nastup judoka u Rijeci na Putničkoj obali 1963.godine

1963. godine osnovana je i ženska ekipa.
U periodu od 28.11.-01¸.12.1963.godine održan je još jedan seminar pod vodstvom Emina Topića, nakon kojeg su održani ispiti za pojaseve.
Nakon polaganja je održano natjecanje između prve i druge ekipe JK “Kata“ iz Zagreba i Judo sekcije u Rijeci.
Prvi nastup na Prvenstvu Hrvatske za seniore održan je 07.i 08.03.1964. godine u Zagrebu. Nastupilo je 6 natjecatelja od kojih je Vlado Vlahović osvojio 3.mjesto i stekao pravo na nastup na prvenstvu bivše Jugoslavije.
Tijekom 15 dana u Rijeci je boravio i vodio treninge i Nikola Pečko (kasnije poznati Taekwondo majstor). Također u tom periodu boravio je i Branko Krpan iz Zagreba, nosilac 1.kyu učeničkog pojasa.
Tijekom ljeta 1964.godine vodstvo u klubu je preuzeo gospodin Shannon iz Bristola 1.dan.
1964. godine trener Dušan Kružić odlazi u Njemačku te treninge preuzima Čedomil Mišković i Aleksandar Pirjavec,koji  vode treninge dugi niz godina. Tijekom perioda između 1966-1968.godine javljaju se prvi značajniji rezultati do nivoa prvenstva Hrvatske.

Seminar i ispiti za pojaseve Branka Kuleša 04. I 05.03.1972.

Na prvenstvima SFRJ prve medalje osvajaju Jadranko Horvat 1. Mjesto (1971.), zatim Branimir Pavković, 1.mjesto(1973.). U seniorskoj konkurenciji ističe se Krešo Skitarelić koji osvaja nekoliko medalja na prvenstvu Hrvatske.
Čedomil Mišković dugo je godina bio vodeći trener u klubu te je zaslužan za brojne rezultate iz tog doba a uz njega su trenerski posao radili i Miroslav Juretić, Dražen Nalis, Aleksandar Hrast (koji je kasnije osnovao JK“Krk“), Raul Tramontana, Goran Hrast, Gilberto Katunar i drugi.
Klub je u svojoj bogatoj karijeri imao veliki broj uspješnih natjecatelja i stvorio poznate majstore juda. U svome radu na tisuće je Riječana naučilo osnove juda u prostoru Talijanske gimnazije. Mnogi od poznatih i uglednih Riječana prošli su kroz klub.
Zanimljivo je napomenuti da je klub redovito nastupao u Slovenskoj ligi (Hrvatska nije imala svoju ligu) sa velikim uspjehom pa je tako i 1989. god. zauzela 3. mjesto.
Klub je djelovao u prostorijama talijanske gimnazije sve do 1996. Godine, kao sekcija Teško atletskog kluba iz kojeg se 1962. godine izdvaja i postaje klub. kada se seli zajedno sa ostalim članicama TAD-a (Klub dizača utega i Karate klub ”TAD” Rijeka), u prostor Dvorane mladosti. Klub tada dobiva adekvatne uvjete te se počinje planski i kontinuirano raditi sa većim grupama.
U svojoj bogatoj povijesti kroz klub je prošao veliki broj vježbača koji su postizali brojne zapažene rezultate. Naš klub redovito osvaja medalje na državnim i internacionalnim prvenstvima te je dao mnoge prvake države i reprezentativce.
Veliku pažnju klub poklanja i radu sa najmlađim uzrastima i popularizaciji juda. Tako je 2008. Godine započeto sa projektom “Judo u školama“, koji je 2013. Godine postao i zvanični projekt Ministarstva obrazovanja znanosti i sporta.
Uz redovite treninge i nastupe, klub je vrlo aktivan u popularizaciji juda i nastupa na svim većim manifestacijama u gradu.
Također je aktivan u organizaciji natjecanja na svim razinama, od županijskih školskih prvenstava, međužupanijske lige, državnih prvenstava te tradicionalnog turnira Sveti Vid.

Od 2013. godine prvi puta se u Rijeci održava i Grand prix, turnir koji je u organizaciji IJF-a u sklopu Olimpijskih kvalifikacija. Organizacija je kasnije prebačena u Zagreb

Uz redovite treninge i nastupe, klub je vrlo aktivan u popularizaciji juda i nastupa na svim većim manifestacijama u gradu.

           

Demonstracija juda na Korzu na Olimpijskom danu

Također je aktivan u organizaciji natjecanja na svim nivoima, od županijskih školskih prvenstava, međužupanijske lige, državnih prvenstava te tradicionalnog turnira Sveti Vid.

Naš klub uči judo u svim njegovim aspektima. Tako imamo grupe od najmlađih uzrasnih kategorija do veterana i rekreativaca. Također se judo prakticira u elementima igre, judo školi, natjecateljskom judu, prakticiraju se i judo kate, samoobrana i rekreacija, judo za osobe sa invaliditetom, te suradnja sa drugim sportovima koji u svojoj strukturi sadrže judo elemente.

 

 

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.