Učestalo postavljana pitanja

“Vježbajući judo, razvijamo tijelo i duh, te tako postajemo i vredniji član svoje zajednice, a to je i krajnji cilj juda….” Jigoro Kano 

KAKO NAS JUDO JOŠ MOZE RAZVIJATI OSIM TJELESNOG?


Judo je borilačka vjestina koja uključuje težak rad, individualan je ali je nemoguće napredovati bez drugih !

·Uči nas samokontroli jer prilikom predaje protivnika, prekidamo sa napadom !

·Uči nas poštivanju starijih i učitelja, jer od njih dobivamo znanje !

·Uči nas porazu, jer je nemoguće biti nepobjediv !

·Uči nas biti predan i koncentriran u svim dijelovima života, jer bez toga necemo moći svakodnevno trenirati !

 

KOLIKO JE JUDO EFIKASAN U SAMOOBRANI?  Sve vojske i policije svijeta vježbaju judo elemente. Judo je vrlo efikasan za samoobranu jer sadrži  veliki broj tehnika koje mogu savladati i puno jačeg iii težeg protivnika.

 

ZAŠTO SE NOSE POJASEVI U BOJI I CRNI POJASEVI?  Učenici u judu nose pojaseve u boji, svaki pojas je jedna cjelina za koju se polaže  pred komisijom, a ona obuhvata tehnike bacanja, zahvata držanja, poluga, gušenja, samoobrane itd. Nakon smeđeg pojasa se polaže za crni pojas, koji označava početak majstorstva. Oni se zovu jos i DAN pojasevi, te ih ima ukupno 10. Za crni pojas se polažu judo kate.

 

ŠTO SU JUDO KATE?   Judo kate su forme koje su točno propisane kako se izvode, one su namijenjene učenju i čuvanju principa   juda.  Postoje kate  koje prikazuju bacanja, tehnike borbe u parteru,  samoobrane,  kao i kate koje  uče 0 raznim  principima kretanja u prirodi i svemiru. Kate u judu se izvode sa partnerom.

 

ŠTO JUDO SADRŽI?  Judo je borilački sport koji sadrži veliki broj tehnika, a sve možemo podijeliti prema sljedećem:

 

KADA JE NAJBOLJE POČETI SA TRENIRANJEM?  Za početak bavljenja judom nisu bitne godine, bitno je samo znati da se judo razlikuje u pristupu i sadržaju prema životnoj dobi ili mogućnostima. Judo vježbaju djeca predškolske dobi (prilagođeno njihovom dobu, kroz igru), osnovnoškolska populacija (idealno za početak ukoliko se namjerava natjecati), srednjoškolska populacija ( sport,samoobrana), univerzitetska populacija (sport, samoobrana, rekreacija), starija populacija (veteranski sport, samoobrana, kate,rekreacija).

 

DA Ll JE POTREBNO BITI JAK DA Bl SE BAVILO JUDOM?   Naravno, ukoliko se natječete. Bitni su svi elementi, ali samim bavljenjem judom se razvijaju svi elementi (brzina,snaga, koordinacija, gipkost..), ali ukoliko se vježba samoobrana, kate iii se rekreira, onda nije potrebno biti jak.

 

KAKVA JE NAJBLJA KONSTITUCIJA ZA BAVUENJEM JUDA?  Judo je vještina koja je prilagođena svakoj dobi i svakoj konstituciji. Ukoliko pogledamo samo vrhunske judo natjecatelje, vidjet ćemo da medu njima ima niskih, visokih, snažnih, debelih, mršavih … , a ništa od toga im ne smeta da budu odlični natjecatelji. Razlog tome je što je judo tehnika bazirana na principima koje svatko može primijeniti.

 

KOLIKO JE JUDO POPULARAN U SVIJETU?  Judo je u svijetu jako popularan. Svjetska judo federacija ima 200 zemalja. Judo spada medu najpopularnije sportove u Francuskoj, Nizozemskoj, Rusiji, Švedskoj, ltaliji, Njemačkoj, Kanadi, Japanu, Koreji, Gruziji …. , među osobama koje su aktivno vježbale ili i danas vježbaju judo ima jako puno poznatih i slavnih, američki predsjednik Theodore Roosevelt, Vladimir Putin, brojne zvijezde i poznate ličnosti.

 

DA LI JE TEŠKO BITI PRVAK SVIJETA ILI OLIMPIJSKI POBJEDNIK U JUDU?  Jako teško, ali ne i nemoguće. Judo se kao sport zasniva na brojnim turnirima, među njima su Grand Prix, Svjetski kupovi, Masters turniri, Grand slamovi, sve to služi za skupljanje bodova od kojih se formira rang lista, a prvih 25 u kategoriji, stječu pravo nastupa na Olimpijadi. Prosjek broja natjecatelja prema kategorijama koji se natječu u takvom sustavu je 250 ….

 

KOJA JE RAZLIKA IZMEĐU JUDA I BRAZILSKE JU-JITSE?   Brazilski ju-jitsu je povijesno i tehnički direktni potomak juda. Brazilski ju-jitsu koristi judo tehniku za borbu u parteru (ne waza). Brazilski ju-jitsu  ima puno federacija  i organizacija, dok judo ima samo jednu (IJF).

 

DA LI JE JUDO OPASAN ZA VJEŽBANJE?  Judo je borilačka vještina, te se prilikom vježbanja, naročito natjecanja može desiti manja ozljeda, ali prije samog natjecanja iii borbe, svatko mora naučiti dobro tehnike padova, bacanja, vježbe snage i koordinacije, koje mogućnost ozljede svode na minimum.